Serce od serca <3
15 lutego 2017

Taki prosty deser przygotowałam na wczorajsze Walentynki dla moich trzech adoratorów i choć już jest po tym „święcie” to myślę, że nie raz przyda się Wam dzisiejszy przepis i nie tylko na romantyczne kolacje. Będzie wręcz idealnym deserem na przykład na Dzień Matki- możecie przygotować takie serce dla swoich dzieci lub dla swoich Mam zamiast czekoladek :). Dodatkowo końcem maja można już liczyć na pierwsze polskie truskawki, bo te lutowe to niezbyt mnie przekonują ;). Och Wiosno ukochana, proszę przyjdź szybko, bo tęsknię! <3
Składniki:
3 białka z dużych jaj + szczypta soli
150g cukru
+różowy barwnik spożywczy (użyłam z Wiltona)
1 szklanka śmietany kremówki + 2 łyżki jogurtu
2 łyżeczki cukru pudru
około 300 g truskawek (malin, borówek, jeżyn, porzeczek itp.)
Przygotować pianę bezową. W niedużej misce umieścić białka jajek (idealnie oddzielone od żółtek), dodać szczyptę soli i ubijać na gęstą pianę (nie dłużej, żeby nie przebić białek). Stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą widoczne, ani wyczuwalne, a beza będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać odrobinę barwnika i zmiksować. Przełożyć bezę do rękawa cukierniczego z zamocowaną dużą, ozdobna tylką(lub bez- wystarczy obciąć róg z jednorazowego worka cukierniczego).
Piekarnik rozgrzać do 95-100 stopni C.
Na papierze do pieczenia narysować serce o wielkości około 20-23 cm. Papier umieścić na płaskiej blaszce (tak by linia ołówka była od strony blaszki).
Wycisnąć ramkę serca, następnie wypełnić cienką warstwą bezy środek (ja robiłam w środku coraz mniejsze serca). Na koniec zrobić dwie dodatkowe „ramki” na brzegach serca (jedna na drugiej)- w ten sposób tworzymy rant, dzięki któremu krem ani owoce nie spłyną z bezowego serca.
Piec dwie godziny. Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze, beza zachowa nadany kształt i kolor, będzie chrupka w środku i można ją upiec nawet na kilka dni przed podaniem deseru.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz jogurt i zmiksować całość. Rozsmarować krem na bezie, z wierzchu ułożyć truskawki i gotowe!
Dodaj komentarz
Musi pani zrobic lepsza reklamę! Kiedyś ten przepis znalazłam na pinterescie, a potem dwa tyg znowu go szukałam! Ale znalazłam. Dziś go zrobię a jutro zjem. Bedzie idealny na urodziny męża 🙂
Hej Magda 🙂 Dobrze, że udało się znaleźć przepis 😉 Rzeczywiście reklama nie jest moją mocną stroną… Jeśli mąż lubi bezy będzie szczęśliwy z takiego prezentu. Polecam dziś upiec, a jutro przed podaniem ubić śmietankę i udekorować serce 🙂 Pozdrawiam :*
Przepiękna beza! ZDJĘCIA śLICZNE!!! Pozdrawiam
Dziękuję pięknie Zosiu 🙂
Przepyszny i prosty wbrew pozorom deser bezowy, zrobię znów na Dzień Matki tak jak polecałaś :*
Bardzo mi miło, ja też je zrobię na Dzień Matki 🙂
Zrobiłam ostatnio na urodziny mojej córeczki! Była zachwycona, ja również byłam bardzo zadowolona z efektu wizualnego i smakowego. Pyszności, dziękuję!
Wygląda zjawiskowo 🙂