OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Przepis na wyśmienite babeczki czekoladowe oraz KONKURS z okazji Dnia Kobiet

6 marca 2017

Email
Print Friendly

Osoby, które zaglądają na bloga wiedzą, że mam słabość do papilotkek i innych bibelotów  do pieczenia babeczek <3. Zależy mi żeby były ładne, praktyczne i w dobrej cenie- takie są właśnie papilotki, w których upiekłam dzisiejsze babeczki <3. Jeżeli chcecie mieć stuprocentową pewność, że osłonki w których pieczecie dowolne babeczki, zachowają idealny kolor i kształt po upieczeniu babeczek, również po ich przechowywaniu w lodówce to  polecam metaliczne papilotki dostępne w sklepie  Puder Cukier (w wypadku babeczek z dzisiejszego przepisu wszystkie typy papilotek dostępne w sklepie sprawdzą się idealnie, nie będą się plamić i przebarwiać). W ogóle asortyment sklepu jest oryginalny i bardzo ciekawy i szczerze mogę go polecić … Prócz przepięknych papilotkek, można tam znaleźć ciekawe formy, słomki papierowe, posypki, ogromny wybór tylek oraz innych akcesorów cukierniczych i wiele innych. Z okazji Dnia Kobiet  razem z marką Puder Cukier mamy dla Was drogie Czytelniczki świetny konkurs  :).Zasady konkursu są bardzo fajne, bo polegają dosłownie na wybraniu nagród :). Wystarczy zapoznać się z asortymentem sklepu Puder Cukier, wybrać Waszym zdaniem najładniejsze papilotki oraz tylkę do dekoracji -dokładnie takie jakie chciałybyście wygrać, następnie skopiować linki i wkleić je pod postem konkursowym na FACEBOOK-u. Każda uczestniczka wkleja dwa linki. W drodze losowania wygrywają, aż trzy osoby. Każda zwyciężczyni otrzyma wybrane papilotki i tylkę oraz dodatkowo zestaw rękawów cukierniczych.  Będzie to komplet gotowy do przygotowania wymarzonych babeczek :).  Ogłoszenie wyników nastąpi 17 marca na facebookowym profilu  PUDER CUKIER- zapraszam więc uczestniczki do polubienia strony i udostępnienia postu konkursowego.

A teraz słowo o dzisiejszym przepisie  na babeczki z pysznym, intensywnie czekoladowym kremem, który można wykorzystać również do przekładania tortu :). Spody babeczek to najlepsze  ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao, a krem powstaje z dwóch składników- śmietanki oraz czekolady i ma konsystencję gęstego musu … <3<3.

 

Składniki na 10 babeczek:

3 duże jajka

100 g cukru

75 g mąki tortowej

10 g gorzkiego kakao

20 g skrobi ziemniaczanej

na krem:

1 szklanka śmietanki kremówki

dwie tabliczki czekolady (2x100g- użyłam  jedną gorzką ,drugą mleczną)

do dekoracji: cukrowe serduszka

 

Zaczynamy od przygotowania bazy do kremu. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w niedużym rondelku. Wsypać połamaną czekoladę, tak by była zanurzona gorącej śmietance, odstawić na dwie minuty. Dopiero po tym czasie wymieszać całość rózgą kuchenną-powinna powstać gęsta, jednolita polewa czekoladowa. Wystudzić ją, następnie schładzać w lodówce około godziny lub dłużej, od czasu do czasu przemieszać masę.

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC. Białka bardzo starannie oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier i cały czas ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę wymieszaną ze skrobią i kakao, dodawać te sypkie składniki najlepiej w dwóch lub trzech turach i delikatnie mieszać wyłączonym mikserem lub rózgą kuchenną. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione ponad połowę ich wysokości. Piec przez około 15 minut (do suchego patyczka- nie dłużej, żeby nie przesuszyć babeczek). Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej. W wystudzonych babeczkach można delikatnie wydrążyć środki. Wyjąć z lodówki schłodzoną masę czekoladową i ubijać mikserem do otrzymania dość gęstego kremu o jaśniejszym kolorze. Nie ubijać dłużej niż to konieczne, bo masa się zważy. Trzeba wyczuć odpowiedni moment-lepiej za krótko niż dwie sekundy za długo. Przełożyć do rękawa cukierniczego z zamocowaną ozdobną tylką. Rękaw z kremem umieścić na 10 minut w lodówce, po tym czasie udekorować babeczki, posypać ozdobnymi serduszkami

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl