OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Chałka po francusku

23 września 2017

Email
Print Friendly

 

Od czasu do czasu w sobotni lub w niedzielny poranek przygotowujemy sobie śniadanie na słodko. Czasami są to naleśniki, czasami placuszki z twarogu, bądź świeże drożdżówki, a innym razem są to tosty francuskie. Dokładnie w zeszłą sobotę wysłałam męża po dwie zamówione wcześniej chałki, jedną zjedliśmy świeżutką z masłem i kakao, a drugą wykorzystałam dokładnie po tygodniu do przygotowania tostów z dzisiejszego przepisu. Chałka długo nie traci świeżości (zwłaszcza ta domowa) i nawet po siedmiu dniach nie była całkiem czerstwa, ale wręcz idealna do przygotowania tostów. Żeby nadać śniadaniu charakter przygotowałam również sezonowy owocowy dodatek w postaci duszonych węgierek i ostatnich jeżyn z naszego ogródka.

Owoce nie są konieczne, można po prostu oprószyć tosty cukrem pudrem. Ale czy nie jest przyjemniej gdy talerz dodatkowo "wypełniają witaminy" ? Pewnie że tak, dlatego wiosną dodajemy do słodkich śniadań truskawki, latem jagody i maliny, jesienią śliwki i gruszki, a zimą jabłka i cytrusy.

Prawda jest taka… że lubimy sobie dogadzać i dobrze nam z tym ;).  Wam też polecam :).

 

***

 

Składniki (porcja na 4-5 osób):

1 nieduża lekko czerstwa chałka

3 jajka

1 szklanka mleka

1 łyżka cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

olej lub masło klarowane do smażenia

cukier puder do oprószenia

do podania:

500 g śliwek węgierek

filiżanka jeżyn

1/4 szklanki  wody

1 łyżka cukru

1 łyżeczka masła

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Najlepiej zacząć od przygotowania śliwek- umyć je, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Umieścić na niedużej patelni, zalać wodą i posypać cukrem, zamieszać, następnie dusić na średnim ogniu  (na początku pod przykryciem). Gdy puszczą sok i zmiękną dodać ekstrakt waniliowy, jeżyny i łyżeczkę masła. Kiedy sos się zagęści zdjąć patelnię z palnika i przygotować tosty.

Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Podeschniętą chałkę pokroić na kromki o grubości około 1,5 cm.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub masła klarowanego. Kawałki chałki namaczać z obu stron w mieszance jajecznej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Tosty podawać na ciepło z duszonymi śliwkami.

 

 

 

 

 

***

Dodaj komentarz

Tosty francuskie to, obok “mokrej” jajecznicy, ulubione śniadanie mojego 6-letniego wnuka. Następnym razem również przygotuję z owocami:_

Nie jadłam jeszcze czegoś takiego…Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam i dzięki za śniadaniową inspirację, jestem pewna,że będzie pyszne, bo zawsze Twoje przepisy rozpieszczają moje podniebienie,odkrywam nowe smaki i ciekawe połączenia! Buziaki

Mniam! Ale pyszności <3

Śliczne zdjęcia! Mam wielką ochotę żeby ktoś mi zrobił takie śniadanie 😀

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl