Chałka po francusku
23 września 2017
Od czasu do czasu w sobotni lub w niedzielny poranek przygotowujemy sobie śniadanie na słodko. Czasami są to naleśniki, czasami placuszki z twarogu, bądź świeże drożdżówki, a innym razem są to tosty francuskie. Dokładnie w zeszłą sobotę wysłałam męża po dwie zamówione wcześniej chałki, jedną zjedliśmy świeżutką z masłem i kakao, a drugą wykorzystałam dokładnie po tygodniu do przygotowania tostów z dzisiejszego przepisu. Chałka długo nie traci świeżości (zwłaszcza ta domowa) i nawet po siedmiu dniach nie była całkiem czerstwa, ale wręcz idealna do przygotowania tostów. Żeby nadać śniadaniu charakter przygotowałam również sezonowy owocowy dodatek w postaci duszonych węgierek i ostatnich jeżyn z naszego ogródka.
Owoce nie są konieczne, można po prostu oprószyć tosty cukrem pudrem. Ale czy nie jest przyjemniej gdy talerz dodatkowo "wypełniają witaminy" ? Pewnie że tak, dlatego wiosną dodajemy do słodkich śniadań truskawki, latem jagody i maliny, jesienią śliwki i gruszki, a zimą jabłka i cytrusy.
Prawda jest taka… że lubimy sobie dogadzać i dobrze nam z tym ;). Wam też polecam :).
***
Składniki (porcja na 4-5 osób):
1 nieduża lekko czerstwa chałka
3 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
olej lub masło klarowane do smażenia
cukier puder do oprószenia
do podania:
500 g śliwek węgierek
filiżanka jeżyn
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Najlepiej zacząć od przygotowania śliwek- umyć je, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Umieścić na niedużej patelni, zalać wodą i posypać cukrem, zamieszać, następnie dusić na średnim ogniu (na początku pod przykryciem). Gdy puszczą sok i zmiękną dodać ekstrakt waniliowy, jeżyny i łyżeczkę masła. Kiedy sos się zagęści zdjąć patelnię z palnika i przygotować tosty.
Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Podeschniętą chałkę pokroić na kromki o grubości około 1,5 cm.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub masła klarowanego. Kawałki chałki namaczać z obu stron w mieszance jajecznej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Tosty podawać na ciepło z duszonymi śliwkami.
***
Dodaj komentarz
Tosty francuskie to, obok “mokrej” jajecznicy, ulubione śniadanie mojego 6-letniego wnuka. Następnym razem również przygotuję z owocami:_
Nie jadłam jeszcze czegoś takiego…Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam i dzięki za śniadaniową inspirację, jestem pewna,że będzie pyszne, bo zawsze Twoje przepisy rozpieszczają moje podniebienie,odkrywam nowe smaki i ciekawe połączenia! Buziaki
Mniam! Ale pyszności <3
Śliczne zdjęcia! Mam wielką ochotę żeby ktoś mi zrobił takie śniadanie 😀