OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Gruszki gotowane w winie

13 września 2017

Email
Print Friendly

Uwielbiam desery, które wymagają ode mnie poświęcenia zaledwie pięciu minut czasu, a to przecież tyle co nic. Pomysłów na takowe na szczęcie mi nie brakuje, czasami przygotowuję je spontanicznie z tego co akurat mamy, a czasami planuję je z wyprzedzeniem (na przykład kiedy robię listę zakupów).  Prawie zawsze częścią deseru są owoce, a że aktualnie jest sezon na gruszki to jemy je w różnych wersjach. Deser z dzisiejszego przepisu jest dobrym przykładem na to, że niektóre składniki warto mieć zawsze pod ręką- zapas dobrej gorzkiej czekolady w kuchennej szafce, kubełek lodów waniliowych lub śmietankowych w zamrażarce, i dobre wino w barku :). To te składniki sprawiają, że prosty deser  staje się wykwintny.  Gruszki najlepiej wybrać dojrzałe, ale nie miękkie. Duże odmiany można pokroić na ćwiartki i w ten sposób gotować, ale małe gruszeczki gotowane w całości (wydrążone od spodu) wyglądają ładniej, podobnie jak sos czekoladowy podany pod gruszkami, a nie na wierzchu 🙂 . Polecam na co dzień i od święta!

 

 

Składniki na 6 porcji:

6 małych gruszek (lub 3 duże)

1 szklanka wina (np. Muscatu)

1 szklanka wody

sok z jednej cytryny

pół szklanki cukru

na sos:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

100 ml śmietanki kremówki 30 %

2 łyżeczki gorzkiego kakao (można pominąć)

do podania:

lody waniliowe lub śmietankowe

kostka czekolady

 

Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć od spodu gdy są małe  (np. łyżką do melona), większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki pozbawiając gniazd nasiennych. W niedużym  rondlu zagotować wino z cukrem, dodać gruszki i sok z cytryny, gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowane gruszki ułożyć na ręczniku papierowym by nieco ostygły i ociekły.  W tym czasie przygotować sos czekoladowy. Czekoladę posiekać, a jedną kostkę odłożyć do dekoracji. W małym garnuszku pogrzać śmietankę prawie do wrzenia. Wrzucić pokrojoną czekoladę, tak by była zanurzona w śmietance. Odstawić na dwie minuty i dopiero po tym czasie zamieszać całość rózgą kuchenną, powinien powstać gładki sos. W tym momencie można dodać dwie łyżeczki gorzkiego kakao, by zagęścić sos i dodać czekoladowej głębi, następnie należy dokładnie wymieszać całość. Rozlać sos na sześć małych talerzyków, na środku każdego z nich ułożyć ciepłą, odsączoną  z wywaru gruszkę. Dodać po gałce lodów, z wierzchu przyozdobić startą czekoladą.

 

Rada:

Wywar z gruszek można wykorzystać do przygotowania odświętnego  ponczu lub sangrii. Można też dodać do niego  jeszcze jedną szklankę wina oraz przyprawy (laskę cynamonu, kawałki świeżego imbiru, goździki)  i podawać w formie aromatycznego grzańca 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Ale smakowicie wygląda Twój deser! Z ogromną przyjemnością zjadłabym takie “pijane” gruszki:)

Piękne zdjęcia!

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl