OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Włoski drink “Bellini”

1 września 2017

Email
Print Friendly

Witajcie po m­­­­­ojej wakacyjnej blogowej przerwi­e :). Przyznam, że przez ostatnie dwa miesiące prawie nie zaglądałam na bloga (wpadałam tylko kiedy potrzebowałam na coś przepis ;)) i kiedy zerknęłam dziś na statystyki, to powiem szczerze, że zrobiło mi się głupio… Odwiedzaliście mnie codziennie minimum tysiąc razy, pomimo, że ja wcale nie dodawałam nowych wpisów. ­­Uwielbiam Was i dziękuję, że jesteście  <3. Dziś na dobry początek nowego sezonu blogowego dzielę się z Wami moją wersją przepisu na pysznego włoskiego drinka o wdzięcznej nazwie „Bellini”. Do jego przygotowania potrzebne są dojrzałe, miękkie brzoskwinie- ja zwykle używam widocznych na zdjęciach brzoskwiń odmiany paraguayo.  Należy obrać je ze skórki, skropić skokiem z cytryny lub limonki, a następnie zblendować razem z winem. Klasycznym dodatkiem jest wytrawne prosecco, ale robiłam już tego drinka wiele razy próbując różnych alkoholowych dodatków i doszłam do ­­­wniosku, że bellini najbardziej smakuje mi z  winem musującym Martini Asti oraz  z aromatycznym słoweńskim winem Wild Flower Muscat Ottonel. Oba te wina powstają ze słodkich winogron wyjątkowego szczepu muscat, mają kwitowy aromat i pysznie komponują się z brzoskwiniowym musem. Obowiązkowo do drinka dodaję świeży sok z malin- część podczas blendowania oraz trochę do gotowych koktajli, zyskuję dzięki temu dodatkowy wymiar smakowy i kolorystyczny.  Drinki powinno podawać się w kieliszkach do szampana lub do martini, ale nie jest to konieczność. W dobrym towarzystwie bellini smakuje najlepiej 🙂 Polecam!

 

 

Składniki na 2-4 porcje:

500 ml białego wina musującego lub zwykłego *

5 miękkich brzoskwiń paraguayo **

kilka kostek lodu

sok z połowy cytryny lub z całej limonki

kilka łyżek soku malinowego***

 

*Polecam wina ze słodkiego szczepu muscat (np. Martini Asti lub Wild flower Muscat Ottonel) choć zaznaczam, że oryginalnie dodaje się prosecco.

** Można użyć dowolnych brzoskwiń, ale powinny być miękkie i soczyste. Klasyczne brzoskwinie wystarczą dwie lub trzy.

*** Używam niezbyt słodkiego domowego soku malinowego.

 

Brzoskwinie umyć i obrać ze skórki- z miękkich, dojrzałych brzoskwiń skórka schodzi bez problemu (takie brzoskwinie są konieczne do uzyskania pysznego drinka).

Usunąć pestki i umieścić kawałki brzoskwiń w naczyniu do blendowania, dodać sok z cytryny oraz około trzech łyżek soku malinowego i kilka kostek lodu. Zalać wszystko schłodzonym winem i zblendować całość. Powinien powstać koktajl o gładkiej konsystencji. Przelać do kieliszków, na koniec wlać do każdej porcji trochę soku malinowego, dodać kostki lodu i delikatnie zamieszać. Gotowe!

 

 

 

Dodaj komentarz

Z wielką przyjemnością wypróbuję tego drinka:)

Super drink. muszę koniecznie zrobić na babski wieczór z moją przyjaciółką 😀 Wiem, że będzie pysznnie 😀 Pozdrwaiam

Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha! Piękne zdjęcia jak zwykle <3

Witaj po przerwie! Tęskniłam! 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl