Włoski drink “Bellini”
1 września 2017
Witajcie po mojej wakacyjnej blogowej przerwie :). Przyznam, że przez ostatnie dwa miesiące prawie nie zaglądałam na bloga (wpadałam tylko kiedy potrzebowałam na coś przepis ;)) i kiedy zerknęłam dziś na statystyki, to powiem szczerze, że zrobiło mi się głupio… Odwiedzaliście mnie codziennie minimum tysiąc razy, pomimo, że ja wcale nie dodawałam nowych wpisów. Uwielbiam Was i dziękuję, że jesteście <3. Dziś na dobry początek nowego sezonu blogowego dzielę się z Wami moją wersją przepisu na pysznego włoskiego drinka o wdzięcznej nazwie „Bellini”. Do jego przygotowania potrzebne są dojrzałe, miękkie brzoskwinie- ja zwykle używam widocznych na zdjęciach brzoskwiń odmiany paraguayo. Należy obrać je ze skórki, skropić skokiem z cytryny lub limonki, a następnie zblendować razem z winem. Klasycznym dodatkiem jest wytrawne prosecco, ale robiłam już tego drinka wiele razy próbując różnych alkoholowych dodatków i doszłam do wniosku, że bellini najbardziej smakuje mi z winem musującym Martini Asti oraz z aromatycznym słoweńskim winem Wild Flower Muscat Ottonel. Oba te wina powstają ze słodkich winogron wyjątkowego szczepu muscat, mają kwitowy aromat i pysznie komponują się z brzoskwiniowym musem. Obowiązkowo do drinka dodaję świeży sok z malin- część podczas blendowania oraz trochę do gotowych koktajli, zyskuję dzięki temu dodatkowy wymiar smakowy i kolorystyczny. Drinki powinno podawać się w kieliszkach do szampana lub do martini, ale nie jest to konieczność. W dobrym towarzystwie bellini smakuje najlepiej 🙂 Polecam!
Składniki na 2-4 porcje:
500 ml białego wina musującego lub zwykłego *
5 miękkich brzoskwiń paraguayo **
kilka kostek lodu
sok z połowy cytryny lub z całej limonki
kilka łyżek soku malinowego***
*Polecam wina ze słodkiego szczepu muscat (np. Martini Asti lub Wild flower Muscat Ottonel) choć zaznaczam, że oryginalnie dodaje się prosecco.
** Można użyć dowolnych brzoskwiń, ale powinny być miękkie i soczyste. Klasyczne brzoskwinie wystarczą dwie lub trzy.
*** Używam niezbyt słodkiego domowego soku malinowego.
Brzoskwinie umyć i obrać ze skórki- z miękkich, dojrzałych brzoskwiń skórka schodzi bez problemu (takie brzoskwinie są konieczne do uzyskania pysznego drinka).
Usunąć pestki i umieścić kawałki brzoskwiń w naczyniu do blendowania, dodać sok z cytryny oraz około trzech łyżek soku malinowego i kilka kostek lodu. Zalać wszystko schłodzonym winem i zblendować całość. Powinien powstać koktajl o gładkiej konsystencji. Przelać do kieliszków, na koniec wlać do każdej porcji trochę soku malinowego, dodać kostki lodu i delikatnie zamieszać. Gotowe!
Dodaj komentarz
Z wielką przyjemnością wypróbuję tego drinka:)
Miło mi 🙂 Buziaki :*
Super drink. muszę koniecznie zrobić na babski wieczór z moją przyjaciółką 😀 Wiem, że będzie pysznnie 😀 Pozdrwaiam
Świetny pomysł! 🙂 Pozdrawiam :*
Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha! Piękne zdjęcia jak zwykle <3
Dziękuję i na zdrowie 😉
Witaj po przerwie! Tęskniłam! 🙂
<3