Gruszki w karmelu z migdałami, cynamonem i mascarpone
15 października 2017

Tak się składa, że w piątki mam dzień wolny, a perspektywa trzydniowego weekendu już w czwartek po południu jest dla mnie czymś wyjątkowo przyjemnym :). Dlatego właśnie piątek do południa to czas dla mnie :). Mąż jest w pracy, dzieci w przedszkolu, a ja w tym czasie robię sobie spokojnie zakupy w moich ulubionych sklepach… Zahaczam po kilka świeżych kwiatów do kwiaciarni, wpadam po oscypki i ziarnisty chlebek, które zawsze w tym samym miejscu kupuję na weekend. Odwiedzam moje ulubione sklepiki z herbatami na wagę i koniecznie wybieram się do empiku po coś fajnego do poczytania na kolejny tydzień. Później szybkie zakupy spożywcze i czas już jechać po Adasia do przedszkola, wracamy sobie razem do domu i robię dla nas coś dobrego. Adaś jest tuż po przedszkolnym obiadku , a ja marzę o słodkim „drugim śniadaniu”. Przez kilka piątków z rzędu robiłam właśnie gruszki w karmelu, z cynamonem i masacarpone- deser pyszny, szybki i taki nasz ostatnio ulubiony <3. Później Adaś udaje się na drzemkę, a ja zanim zabiorę się za robienie obiadu mogę sobie spokojnie wypić kawę, posiedzieć przez chwilę na słońcu (jeśli tylko świeci to zawsze z tego korzystam). Są to takie małe rzeczy, takie przyziemne, ale dają mi wiele radości i energii na kolejny tydzień. Za to właśnie kocham piątki <3. Dzielę się z Wami tym prostym przepisem i polecam na jesienne desery i podwieczorki.
Składniki na dwie porcje:
2 dojrzałe gruszki (dojrzałe i soczyste)
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka masła
duża szczypta cynamonu
2 łyżki mascarpone
garść migdałów
Gruszki obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki, wydrążyć środki- ja robię to łyżką do melona, dzięki temu mam fajny dołeczek na karmel ;).
W małym rondelku umieścić cukier i wodę, podgrzewać aż powstanie bursztynowy karmel, dodać od razu łyżeczkę masła i wymieszać energicznie. Zmniejszyć ogień, dodać gruszki, migdały i cynamon, stale mieszając podgrzewać całość przez minutę lub dwie. Rozłożyć na talerzyki, z wierzchu ułożyć po „łódeczce” mascarpone. Łódeczki łatwo uformować używając dwóch łyżeczek. Oprószyć deser cynamonem i niezwłocznie podawać :).
Ps. Gruszki powinny być miękkie i soczyste, wtedy wystarczy je tylko ogrzać w karmelu. Migdały można pominąć, ale fajnie chrupią i dobrze komponują się z cynamonem :).
* * *
Dodaj komentarz
Pysznie i pięknie u Ciebie:)
Dzięki Dorotko, pozdrawiam :*
Ach te Twoje zdjęcia, piękne…. PrZepisy super proste i takie oryginalne. Często korzystam 😊
Bardzo mi miło, pozdrawiam :*
Kolejny cud przepis. Szybko i pysznie, zrobiłam od razu jak przeczytałam, bo miałam wszystkie składniki prócz migdałów, ale bardzo nam smakowało z koleżanką 👍
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam :*
Zdjecia zachwycają, wszystko tak ładnie wygląda. Świetny pomysł na deser. Pozdrawiam
Dziękuję bardzo! 🙂
Jak pieknie 😍
🙂 :*
Uwielbiam Twoje pomysły i aranżacje zdjęciowe❤
Bardzo mi miło, dziękuje i całuję 🙂 😉