Aromatyczne kakao z piankami marshmallow
18 listopada 2017
Chociaż tegoroczna jesień jest wyjątkowo piękna i nacieszyłam się nią jak nigdy, to prawda jest taka, że za miesiąc o tej porze najprawdopodobniej będziemy już mieli w domu choinkę <3. Chcę czy nie chcę myślę codziennie o świętach, wprowadzam powolutku świąteczne akcenty i poluję na wyjątkowe ozdoby choinkowe, które dołączają do mojej misternie komponowanej kolekcji. Kocham ten czas i nie widzę powodu by nie cieszyć się nim jak najdłużej dlatego już teraz uprzyjemniamy sobie wolne wieczory i popołudnia czymś co kojarzy się z magiczną atmosferą Bożego Narodzenia. Takie jest właśnie korzenne kakao z dzisiejszego wpisu, które zagościło u nas na stałe.
Przygotowuję je na bazie gorzkiego kakao z dodatkiem wyjątkowej mieszanki przypraw i odrobiny miodu. A całą słodycz wprowadzają głównie pianki, które są wręcz stworzone do takiego kakao (kawę piję bez dodatku cukru więc również pianki mi do niej nie pasują, natomiast dodanie ich do gorącej czekolady lub napoju kakaowego typu Nesquik to już według mnie za dużo słodkiego w słodkim ;). Czasami zupełnie pomijam pianki i traktuję takie kakao jako całkiem zdrowy napój. Gorzkie kakao dostarcza nam kojącego nerwy magnezu, a cynamon i goździki są zdrowsze niż większość ludzi przypuszcza. O ich dobroczynnych właściwościach dowidziałam się szerzej z książki „Food Pharmacy”, która w całości była i jest dla mnie skarbnicą wiedzy prozdrowotnej. Dlatego do kakao dodaję przyprawę do szarlotki, w której składzie znajdują się: cynamon, goździki, imbir, kardamon, ewentualnie sproszkowana skórka z pomarańczy lub cytryny. :). Uwielbiam ją! Jest mniej wyrazista w smaku niż bardziej popularna przyprawa do piernika. Osobno dodaję jeszcze trochę mielonego cynamonu. Takie kakao pobudza zmysły, wycisza i wprowadza w świąteczny nastrój zwłaszcza jeśli posypiecie je jadalnymi brokatowymi gwiazdkami i cukrowymi śnieżynkami ;). Serdecznie polecam!
Składniki na dwie porcje:
1 i 1/2 szklanki mleka
¼ szklanki wrzątku
1 łyżka gorzkiego kakao dobrej jakości
½ łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub więcej)
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka miodu (można dać więcej jeśli nie użyjecie )
dwie garści małych pianek marshmallow
do dekoracji: złote gwiazdki, cukrowe śnieżynki
Mleko umieścić w rondelku i podgrzewać razem z przyprawami i miodem. Do szklanki nalać wrzątku, wsypać kakao i rozmieszać przy użyciu małej rózgi kuchennej, tak by pozbyć się grudek. Wlać do gorącego mleka. Wymieszać dokładnie, przelać do kubków. Z wierzchu nałożyć po garści panek i udekorować wedle uznania :). Pić po chwili kiedy pianki zaczną się rozpływać 🙂 :).
Dodaj komentarz
Na ile porcji jest ten przepis :)?? 2?
CZeść Angelika, tak jak wspominam w przepisie 🙂 “Składniki na dwie porcje”. Pozdrawiam :*
Kubeczek prześliczny, a te książki też intrygujące… już nie wpsominm o kolejnym świetnym i prostym przepisie. Będę robić 🙂
Bardz się cieszę 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Wygląda przepysznie! Już czuję, że będzie pyszne!!!
🙂 🙂
Cudowne zdjęcia 🙂 Kakao boskie, tekst inspirujący, Idealnie! Tęsknię za Twoimi wpisami. Liczę na więcej przed świętami. Pozdrawiam,Twoja wierna fanka.
Dziękuję Jolu, postaram się dodać więcej przepisów przed świętami. Serdeczności 🙂
Wpraszam się na kakao, ale ez dodatku pianek:)
😀 Zapraszam!