Mini serduszka z bitą śmietaną i granatem
31 stycznia 2018
Bezy chyba nigdy nie znudzą się zarówno mnie jak i całej mojej rodzinie dlatego przygotowuję je chętnie i z wielką przyjemnością <3<3<3. Zmieniam tylko dodatki w zależności od tego na co aktualnie jest sezon. Granat smakuje o tej porze roku najlepiej i jest niedrogi, dlatego cały czas mam go na paterce z owocami w kuchni, wszyscy za nim przepadamy. Kiedyś kojarzył mi się z bardzo kwaśnym owocem, dziś wiem, że dojrzały granat smakuje wyśmienicie, jest wspaniałym dodatkiem do sałatek, a ja uwielbiam go również dodawać do szampana i mojej zimowej sangrii <3 Nie przeszkadza mi obieranie granatu i wydobywanie z niego ziarenek, ba…ja to nawet lubię ;). Doszłam do takiej wprawy, że kuchnia nie wygląda już jak po morderstwie kiedy skończę obierać ten krwisty owoc ;). Ponadto granat to samo zdrowie, prócz błonnika ma całą gamę witamin z grupy B, witaminy C, E,K i długą listę mikro- i makroelementów, a jego ziarenka wyglądają jak małe rubinki <3. Serduszka są naprawdę malutkie- dosłownie na dwa kęsy , dlatego z czterech białek wychodzi ich całkiem sporo. Do formowania serduszek z bezy oraz do ich dekoracji bitą śmietaną przyda się rękaw cukierniczy i zwykła mała tylka o kształcie gwiazdki lub kwiatka. A przepis oczywiście polecam na zbliżające się Walentynki <3.
Składniki na około 25 serduszek:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru
500 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 duży granat lub dwa mniejsze
Przygotować bezowe serca. Do białek (idealnie oddzielonych od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na prawie sztywną pianę (nie wolno przebić białek przed dodaniem cukru), następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany). Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Do połowy piany lub do całośći można dodać kilka ropel czerwonego barwnika.
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C (piekę z termoobiegiem).
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia- można przykleić papier do blaszki używając odrobiny ubitej bezy. Do dużego rękawa cukierniczego założyć małą ozdobną tylkę i przełożyć do niego pianę. Wyciskać maleńkie serca z niewysokim rantem(moje mają wielkość 4-5 cm i wysokość około 1,5 cm). Włożyć blaszki do rozgrzanego piekarnika i piec serduszka przez około godzinę.
Wyjąć, przestudzić i do momentu podania przechowywać w szczelnym pojemniku.
Przed podaniem… Przygotować ziarenka granatu. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec wsypać przesiany cukier puder, jeszcze chwilkę miksować i przełożyć ją do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem lub z zamocowaną ozdobną końcówką. Wyciskać bitą śmietanę na serduszka i posypać je z wierzchu obficie ziarenkami granatu.
* * *
Dodaj komentarz
Świetny pomysł, muszą być przepyszne!
Dziękuję 🙂 Są pyszniutkie <3
Prześliczne takie bezy! <3
Cudeńka prześliczne
<3 <3 <3