Puszyste drożdżówki z żurawiną i polewą z białej czekolady
30 stycznia 2018
Każda pora roku ma swoje zalety… Zimę lubię między innymi za zapach i smak przypraw i owoców sezonowych, o których istnieniu zapominam od wczesnej wiosny aż do jesieni. Cynamon jest dość oczywistym dodatkiem, natomiast goździki, których kiedyś nie lubiłam są ostatnio moim zimowym ulubieńcem, podobnie jak trochę niedoceniana żurawina. Połączyłam te wszystkie smaki, dodałam skórkę z pomarańczy i w ten sposób powstało niebanalne i przepyszne nadzienie do drożdżówek z dzisiejszego przepisu. Już samo ciasto jest mięciutkie, maślane i puszyste, ale nadzienie wiedzie prym…Dzięki temu, że żurawina ma dużo pektyn, a cynamon i goździki właściwości żelujące to nadzienie ma postać gęstej konfitury, która nie wypływa z bułeczek. Zarówno ciasto jak i nadzienie nie są zbyt słodkie więc polewa z białej czekolady dobrze się z nimi komponuje. Lubię te moje przypadkowe odkrycia smakowe i uwielbiam się nimi dzielić z Wami. Poszukajcie w sklepach świeżej lub mrożonej żurawiny, kupcie za grosze przyprawę do szarlotki, której magicznym składnikiem są właśnie mielone goździki i przygotujcie te wyjątkowe bułeczki póki zima trwa <3
Składniki na 10 małych drożdżówek:
300 g mąki do ciast drożdżowych
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
30 g drożdży + 1łyżekcza mleka+1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 g masła
100 ml mleka
2 duże jajka
nadzienie:
300 g żurawiny
3 łyżki cukru+ ¼ szklanki wody
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
skórka z 1 pomarańczy
polewa: 1 tabliczka białej czekolady+2 łyżki mleka
Do średniej wielkości miski przesiać mąkę i odstawić. Drożdże pokruszyć do małej miseczki i zasypać łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mleka i ucierać aż całość się połączy i stanie się płynna.
Masło roztopić i zdjąć z palnika, dodać cukier i cukier wanilinowy, sól, mleko- mieszać, aż wszystko się połączy. Gdy całość będzie letnia, wbić jajka i wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do miski z mąką. Wlać drożdże i wyrabiać mikserem z hakami* na jednolite, sprężyste ciasto. Gdy ciasto odchodzi od brzegów miski i przestaje być bardzo klejące- jest wyrobione. Zgarnąć ciasto np. sylikonową szpatułką i uformować półkulę, oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h 30 min.
* można też wyrabiać ciasto sztywną, metalową rózgą kuchenną(ja tak robię), lub ręcznie (ciasta jest mało).
Przygotować nadzienie. W rondelku umieścić 1/4 szklanki wody, 3 łyżki cukru, oraz wsypać żurawiny. Gotować na średnim ogniu, aż żurawiny popękają, a całość zacznie gęstnieć. Wsypać łyżeczkę przyprawy do szarlotki (ważne żeby miała w składzie goździki i cynamon)i dodać skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać dokładnie i gotować jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania nadzienia o konsystencji konfitury. Wystudzić.
Gdy ciasto wyrośnie… Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie obtoczyć je w mące z dwóch stron. Dłońmi rozciągnąć je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 23 cm (dłuższe mają być poziome krawędzie).
Rozsmarować nadzienie pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta przy górnej krawędzi. Zawinąć rulon (zaczynając od dolnej krawędzi, kończąc na górze) i delikatnie skleić ciasto na końcu. Ostrym nożem podzielić rulon na 10 części i układać zachowując odstępy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. (Bułeczki układamy tak, by z góry było widać przekrój.) Można je delikatnie spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 175-180 stopni C.
Piec przez ok. 13-15 minut, aż do zarumienienia bułeczek. Nie pieczemy dłużej niż trzeba, żeby nie wysuszyć drożdżówek.
Nad parą wodną roztopić połamaną białą czekoladę. Dodać dwie łyżki mleka i dalej podgrzewając miskę nad parą mieszać, aż do uzyskania konsystencji polewy. "Popisać" czekoladą przestudzone drożdżówki. Można je udekorować skórką z pomarańczy i kółeczkami żurawiny.
Dodaj komentarz
Bardzo intrygujące nadzienie. Z wielką przyjemnością poczęstowałabym się taką pyszną drożdżówką:)
Dziękuję Dorotko 🙂 Chętnie bym Cię poczęstowała 😉 :*