Serniczki wiedeńskie z polewą czekoladową
31 stycznia 2018
Lubię wypieki w wersji mini, dlatego z przyjemnością przygotowałam jeden z moich ulubionych serników właśnie w takiej postaci. Zaletą takich małych serniczków jest to, że porcja jest w sam raz i że nie trzeba niczego kroić, a w złotych papilotkach wyglądają bardzo dekoracyjnie i nie wysychają.
Ich przygotowanie zajmuje 5 minut jeżeli zdecydujecie się użyć mielonego twarogu (+czas pieczenia i studzenia). Serniczki mają idealną konsystencję, ale smak polewy zależy od Waszych upodobań, ja tym razem użyłam gorzkiej czekolady, ale niezmiennie uważam, że najlepsza polewa powstaje z połączenia czekolady mlecznej z gorzką w równych proporcjach. Ważne jest też użycie odpowiednich papilotek, które będą odporne na tłuszcz i wodę.
Składniki na 10 serniczków:
600 g tłustego twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam Piątnicy)
50 g miękkiego masła (1/4 kostki)
3 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Na polewę:
100 g- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (najlepiej pół na pół)
50 g miękkiego masła (1/4 kostki)
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę, dodawać pojedynczo jajka i po każdym krótko miksować całość. Dodać mielony twaróg w kilku partiach, na koniec wsypać mąkę i skrobię, wszystko ostatni raz zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, powinny być koniecznie odporne na wodę i tłuszcz (użyłam TAKICH są niższe od tradycyjnych). Polecam też foliowane papilotki z innych firm-> zobacz TU.
Nakładać masę do pełna i wyrównać. Umieścić blachę w piekarniku i jednocześnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C. Piec około 25 minut. Masa powinna być ścięta na środku (najlepiej dotknąć i sprawdzić). Serniczki wystudzić i schłodzić porządnie w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Przygotować polewę. W misce ogrzewanej nad parą wodną umieścić miękkie masło i połamaną czekoladę. Gdy całość zmięknie wymieszać wszystko rózgą kuchenną i rozprowadzić polewę na schłodzonych serniczkach. Odstawić do zastygnięcia.
* * *
Dodaj komentarz
Zrobię na babskie spotkanie 😉
Świetny pomysł 🙂
Serniczki palce lizać.
<3 🙂
Wyglądają przepięknie i bardzo, bardzo smakowicie 🙂
Cześć Kasiu, bardzo mi miło 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :* A przepis polecam bo serniczki są grzechu warte 😉