Twarogowe pierożki z jabłkami
23 lutego 2018
Przepis ten miałam w swoich zapiskach już od kilku miesięcy, trafiłam na niego na INSTAGRAMIE i ostatnio przetestowałam go po raz pierwszy. Pierożki bardzo nam zasmakowały, szczególnie moim dzieciom. My po prostu najbardziej lubimy proste desery i podwieczorki, najlepiej z owocami i jeszcze ciepłe :). Jeśli macie mikser planetarny użyjcie do zarobienia ciasta mieszadła do ciasta kruchego, można też przygotować całą porcję ciasta i połowę zamrozić, na kolejny podwieczorek. Polecam Wam ten bardzo prosty przepis i mam nadzieję, że również z ciekawością go przetestujecie. Nie trzeba sklejać pierożków bardzo dokładnie, bo i tak większość z nich się otworzy podczas pieczenia, ale taki już ich urok <3
Składniki na około 50 pierożków:
250 g białego sera (kostka, lub taki typu klinek)
200 g masła
300 g mąki pszennej
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru + trochę do oprószenia
nadzienie: 3-4 duże jabłka
Wszystkie składniki posiekać na stolnicy (lub umieścić w misie robota planetarnego + mieszadło do kruchego) i zagnieść w kulę. Owinąć folią i umieścić w lodówce na pół godziny lub 15 minut w zamrażarce. Jabłka obrać i pokroić na półksiężyce. Schłodzone ciasto wałkować cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinać kółka, na połowie układać półksiężyce z jabłek i sklejać jak pierogi. Piekarnik rozgrzać do 175 stopi C. Pierożki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec je aż uzyskają złoty kolor- potrwa to około 25 minut. Lekko je przestudzić, oprószyć cukrem pudrem i zjadać jeszcze ciepłe :).
Ps. Ciasto dobrze się mrozi więc można spokojnie przygotować dwie mniejsze porcje.
To ostatnio moja ulubiona filiżanka <3
Pierożki powinny być chrupiące z zewnątrz, a jabłko w środku miękkie i soczyste <3
Na profilu @gaskawdomu skąd pochodzi ten przepis znajdziecie więcej pysznych inspiracji 🙂
Dodaj komentarz