OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Tort szwarcwaldzki

2 lipca 2018

Email
Print Friendly

 

Dziś chcę się z Wami podzielić moją interpretacją przepisu na popularny tort szwarcwaldzki, który jest połączeniem ciemnego ciasta ze sporym dodatkiem kakao, kremu śmietanowego oraz wiśni i czekolady. Nie będę ukrywać, tort że wyszedł pyszny, wilgotny i każdym dniem smakował lepiej i jest to jeden z najłatwiejszych tortów jakie można przygotować w domu. Udało mi się wreszcie opracować idealny przepis na śmietanowy krem do tortów bez użycia żelatyny, świetnie pasuje do dzisiejszego tortu, ale można nim udekorować babeczki, nałożyć na bezę, wykorzystać do wszelkich deserów. Połączenie mascarpone z bitą śmietaną jest powrzechnie znane, ale wbrew pozorom nie zawsze się udaje zrobić to tak, by krem się nie zważył. Nie lubię też gdy mascarpone jest więcej niż śmietany, bo masa wychodzi zbyt ciężka, a sama śmietana ubita z dodatkiem śmietanfiksów nie jest zbyt trwała i zwarta. Dlatego jakiś czas temu zrobiłam eksperyment, który okazał się udany i od tego czasu mam swój przepis na krem idealny ;). Jak go zrobić przeczytacie poniżej.

W przepisach na ten tort często pojawia się biszkopt, ale mnie zależało by ciasto było wilgotne, dlatego przygotowałam je z dodatkiem mleka i oleju. Składniki mieszamy rózgą kuchenną i nie ma potrzeby użycia miksera- ciasto jest banalne w przygotowaniu i świetnie nadaje się do tortu, przekroiłam go na dwa blaty, ale można zrobić trzy cieńsze. Do nadania wiśniowego posmaku używam niskosłodzonej konfitury wiśniowej, wierzch tortu w sezonie dekorujemy świeżymi wiśniami lub czereśniami, ale genialnie sprawdzą się tutaj wiśnie w zalewie alkoholowej.

Mam nadzieję, że przepis Wam się przyda, starałam się by był łatwy, a tort pyszny <3.

Zdjęcia robiłam w ogrodzie tuż przed zachodem słońca dlatego wyszły dość ciemne, ale myślę, że takie też mają swój urok.

 

 

 

    


Składniki na tort o średnicy 21-23 cm:

 

na ciasto:

160 g mąki pszennej tortowej

60 g gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 duże jajka

1 i 1/4 szklanki cukru

150 ml mleka

150 ml oleju rzepakowego

na krem:

500 ml śmietanki kremówki 30%

2 śmietanfixy

1 opakowanie mascarpone- 250g

1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

konfitura wiśniowa niskosłodzona około 350 g

kilka kostek czekolady deserowej

wiśnie lub czereśnie do dekoracji

 

 

 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  

Do średniej miski przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę. W dużym kubku wymieszać rózgą kuchenną 3 jajka, olej, mleko i cukier, gdy masa będzie jednolita, przelać wszystko do miski i wymieszać ponownie rózgą całość. Ciasto będzie przypominać gęstą polewę czekoladową. Przelać je do przygotowanej tortownicy i piec około 45-50 minut. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijając na środku drewniany patyczek do szaszłyków- gdy nie będzie na nim śladów surowego ciasta to znak, że ciasto jest wypieczone. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    

Przygotować krem. W misce ubijać przez chwilę śmietanę, a gdy nabierze puszystości dodać dwa opakowania śmietanfixu oraz łyżkę cukru pudru przesianego przez sitko. Ubijać, aż śmietana będzie miała konsystencję kremu. W osobnej misce umieścić mascarpone i ubijać je przez chwilę mikserem na średnich obrotach żeby nabrało nieco puszystości. Dodawać bitą śmietanę partiami i mieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką, aż krem ładnie się połączy

 

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować obficie konfiturą nałożyć połowę kremu, z wierzchu zetrzeć 3 kostki czekolady, drugi blat posmarować nieco cieniej konfiturą (od wewnątrz) i nałożyć na tort. Posmarować wierzch resztą konfitury, nałożyć drugą część kremu (można wycisnąć go przez rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką), zetrzeć jeszcze 2-3 kostki czekolady i udekorować tort wiśniami lub czereśniami. Umieścić w pojemniku na tort i schładzać w lodówce minimum kilka godzin żeby smaki się "przegryzły" i tort ładnie się kroił.

 

 

Wskazówki:

*Blaty można nasączyć dodatkowo kilkoma łyżkami likieru wiśniowego, a do konfitury dodać trochę wiśni z zalewy.

*Krem można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, ładnie zachowuje nadany kształt. Ja wpadłam na ten pomysł niestety dopiero przy drugiej części kremu, środkową warstwę zwyczajnie rozsmarowałam łyżką. Na zdjęciach widać wyraźnie, która warstwa kremu prezentuje się ładniej ;).

*Tort najlepiej smakuje na drugi , a nawet trzeci dzień, dlatego warto przygotować go wcześniej, należy tylko pamiętać by był przechowywany w zamykanym pojemniku na tort, tak by nie wchłaniał zapachów lodówki i nie wysychał.

 

 

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

Tort piękny! Właśnie piekę dla mamy na urodziny. Pytanie: czy mogłabyś posługiwać się też miarą szklanki gdzieś w nawiasie dla osób, które nie mają wagi i są na level 1:P

Akurat mąż ma w sobotę urodziny i tort jak znalazł 🙂 O ile zwiększyć składniki na tortownicę 24 cm? Pozdrawiam 🙂

Czekam na jakieś nowe przepisy <3

Muszę zrobić, koniecznie!

Boże jaki ten tort był pyszny!! Użyłam konfitury niskosłodzonej z Biedronki, dwa małe słoiczki. Bardzo smakował całej rodzinie. Robiłam go w piątek rano, a jedliśmy go w sobotę i w niedzielę i cały czas smakował lepiej i lepiej. Super przepis! polecam

cudowny 🙂

Pięknie to wszysto wygląda, aż chciałoby się przysiąść do tego stołu pyszności:)

Będę testować przepis w weeekend. Świetny pomysł z tym połączeniem mascarpone z bitą śmietaną i fixami!!!

Jak zwykle cudowne zdjęcia i przepis, na który tak czekałam. Dziękuje za tyle pięknych i pysznych inspiracji :*

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl