OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Proste ciasto czekoladowo-piernikowe z gruszkami

28 listopada 2018

Email
Print Friendly

 

Tak już mam, że jeśli dysponuję zbyt dużą ilością czasu to ciężko mi się zmobilizować do wielu spraw, ale jeśli mam dużo rzeczy na głowie to nagle umiem wygospodarować czas i znaleźć motywację do realizowania pasji. I właśnie teraz brak czasu wyjątkowo zachęca mnie do tworzenia wpisów na bloga i do wielu innych rzeczy…  Taką już mam przekorną naturę… Ale to oznacza, że wpisy na blogu powinny pojawiać się regularnie :).  Dzisiejsze ciasto powstało na bazie przepisu, który wymyśliłam sobie kilka lat temu. Do prostego ciasta ucieranego dodałam gorzkie kakao oraz przyprawę do piernika, zatopiłam w nim maleńkie gruszki, a po upieczeniu polałam sosem czekoladowym. Jest to ten rodzaj ciasta, które podaję jeszcze ciepłe, zwykle z gałką lodów waniliowych- ale tym razem nikomu nie chciało się wybrać do sklepu więc zjedliśmy je bez lodów. Pierwszy raz zrobiłam je kiedyś na swoje urodziny zamiast tortu, upiekłam je z podwójnej porcji w dużej prostokątnej blaszce. Gruszki przekroiłam na połówki wydrążając gniazda nasienne łyżką do melona, następnie ułożyłam je poziomo na surowym cieście, po upieczeniu jeszcze gorące pokroiłam na kwadraty, każdą porcję z osobna polałam sosem czekoladowym, dodałam po gałce lodów i odrobinę bitej śmietany i w takiej formie to ciasto smakuje mi najbardziej. Na każdy kwadrat ciasta powinna przypadać połówka średniej gruszki lub jedna mała gruszka ułożona pionowo. Uważam, że takie ciasto świetnie sprawdziłoby się jako deser sezonowy w fajnej kawiarni ;). Czekolada, przyprawy korzenne i gruszki- to wszystko razem daje zimową kompozycję smaków i aromatów. Serdecznie polecam wypróbować :).

 

 

Składniki:

3 duże jajka

150 g miękkiego masła

140 g cukru

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka przyprawy do szarlotki

130 g mąki

20 g gorzkiego kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 8 niedużych dobrych gruszek

na sos czekoladowy:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %

do podania:

lody waniliowe,

bita śmietana (opcjonalnie)

 

Gruszki obrać, wydrążyć ostrym nożem od spodu gniazda nasienne (można też przekroić na połówki i wydrążyć gniada nasienne np. łyżką do melona lub pokroić gruszki na większą kostkę). Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

W misce umieścić miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować całość.  Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz  przyprawy, następnie przesiać do masy. Wymieszać początkowo wyłączonym mikserem lub łyżką (żeby mąka nie „fruwała” po kuchni), następnie jeszcze krótko miksować całość na średnich obrotach.

Dno tortownicy (o średnicy 22-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Rozłożyć gruszki tak by na jedną porcję ciasta przypadała 1 gruszka (jeśli układamy je pionowo).

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45  minut -do suchego patyczka (czyli tak by drewniany patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu był czysty-bez śladów surowego ciasta).

Przygotować sos czekoladowy. W rondelku podgrzać śmietankę, wyłączyć palnik. Wsypać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty żeby zmiękła. Po tym czasie wymieszać całość rózgą kuchenną -powinien powstać gładki sos.

Porcje ciepłego ciasta nakładać na talerzyki, polewać hojnie sosem, podawać z lodami waniliowymi.

 

*Jeśli chcemy uzyskać nieco gęstszą polewę, którą polejemy od razu całe ciasto lepiej dodać mniej  śmietanki- około 80 ml.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Jak cudnie sie prezentuje i juz u mnie pachnie..kolejne do zrobienia…

Brzmi PYSZNIE! <3 Gdzie udało Ci się zdobyć złotą kratkę do studzenia?

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl