OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Zimowe ciasto cytrusowe z makiem

4 grudnia 2018

Email
Print Friendly

 

To jest jedno z tych ciast, które robię przez okrągły rok nieznacznie zmieniając dodatki…  Dziś przedstawiam Wam wersję zimową- o smaku pomarańczy z niewielkim dodatkiem chrupiącego maku. Wygląda niepozornie i skromnie, ale wszyscy je uwielbiamy. Gorące ciasto nakłuwa się drewnianym patyczkiem i obficie nasącza się syropem pomarańczowo-cytrynowym, dzięki temu ciasto jest wilgotne (choć nie wygląda) i mocno cytrusowe. Do ciasta dodałam również skórkę startą z pomarańczy, a do syropu kilka kropel naturalnego ekstraktu z kwiatów pomarańćzy, który nadaje magicznego posmaku, ale nie jest dodatkiem niezbędnym. Byłam bardzo ciekawa jak smakują i pachną kwiaty pomarańczy, które są tajemniczym składnikiem wybitnych kucharzy, dlatego kiedy w moim ulubionym eko-sklepie pojawił się ten rarytas nie pytając o cenę z ekscytacją powiedziałam „Poproszę”.  Przepis na ciasto jest bardzo prosty, lubię podawać je jeszcze ciepłe z niewielkim dodatkiem bitej śmietany i podprażonymi płatkami migdałów, ale następnego dnia bez żadnych dodatków ciasto nadal smakuje pysznie-należy je tylko odpowiednio przechowywać żeby nie wysychało.

Ps. Jeżeli tak jak ja lubicie gotować, poznawać nowe smaki i czytać kulinarne opowieści  to polecam Wam książkę z poniższego zdjęcia o wdzięcznym tytule „Smak kwiatów pomarańćzy. Rozmowy o kuchni i kulturze”.

 

 

Składniki na ciasto:

175 g miękkiego masła

175 g drobnego cukru

3 duże jajka

skórka starta z cytryny

skórka starta z jednej pomarańczy

200 g mąki pszennej

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki suchego niebieskiego maku

2 łyżki mleka

+ łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

 

na syrop:

sok z jednej dużej cytryny

sok z połówki dużej pomarańczy (lub z jednej małej)

100 g drobnego cukru

+pół łyżeczki ekstraktu z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)

do podania:

bita śmietana, prażone płatki migdałów

 

 

Piekarnik rozgrzać z do 175 stopni C. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy jeśli mamy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, zmiksować na wolnych obrotach. Dodać suchy mak oraz mleko i ostatecznie zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka- około 45-50 minut.

Pod koniec pieczenia ciasta przygotować syrop – wycisnąć sok z cytryny i z pomarańczy, następnie  wymieszać z cukrem i opcjonalnie z ekstraktem z kwiatów pomarańczy, delikatnie zamieszać. Cukier nie powinien się całkowicie rozpuścić, dzięki temu na powierzchni ciasta powstanie cieniutka skorupka.

Wypieczone, gorące ciasto ponakłuwać gęsto drewnianym patyczkiem  i polewać syropem tak by kolejne łyżki rozlewać po wchłonięciu poprzednich.  Podawać na ciepło z odrobiną bitej śmietany i prażonymi płatkami migdałów lub po wystudzeniu bez żadnych dodatków. Przechowywać w temperaturze pokojowej, pod szklanym kloszem lub w szczelnym pojemniku na ciasto.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl