OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Babeczki śmietankowo-malinowe

4 kwietnia 2019

Email
Print Friendly

 

Dawno nie dodawałam przepisu na babeczki, ale myślę, że na ten przepis warto było czekać... Jeśli znacie i lubicie robić moje kultowe babeczki śmietankowo-karmelowe, to z łatwością zrobicie te z dzisiejszego przepisu- w smaku zasadniczo się różnią, ale sposób wykonania jest podobny. Lekkie biszkoptowe spody obficie nadziane malinową pianką, odrobina bitej śmietany z wierzchu i dekoracja z liofilizowanych malin <3 to ukłon w stronę osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami, a raczej preferują rześkie lekko kwaśne desery.  Serdecznie polecam <3.

Ps. Podaję przepis na 24 średnie babeczki, w sam raz na przyjęcie dla kilkunastu osób. Jeżeli nie posiadacie dwóch foremek do pieczenia babeczek (2x12), przepis na biszkopt należy podzielić na pół i piec babeczki w dwóch partiach, bo ciasto biszkoptowe nie może zbyt długo czekać na pieczenie.

 

 

Składniki na 24 średnie babeczki:

6 jajek

200 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

150 g mąki pszennej np. tortowej

60 g mąki ziemniaczanej

na nadzienie:

250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%

200 g mrożonych malin

1 malinowa galaretka

175 ml wrzątku

na wierzch:

250 g mascarpone (schłodzone)

500 ml śmietanki kremówki 30 % (schłodzonej)

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżeczki cukru pudru (lub troszkę więcej)

Do dekoracji świeże lub liofilizowane maliny

 

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC. Białka bardzo starannie oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Dwie formy do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione  ponad połowę ich wysokości. Ja przekładam masę biszkoptową do dużego rękawa cukierniczego z odciętym rogiem i tak napełniam babeczki. Piec wszystkie babeczki jednocześnie na dwóch poziomach piekarnika (z termoobiegiem) przez około 15 minut (do suchego patyczka– nie dłużej, żeby nie przesuszyć babeczek. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Zrobić wgłębienia w wystudzonych babeczkach- nie za duże i nie za małe 😉 Ja „wyrywam”  środki babeczek za pomocą szczypców do lodu.

Przygotować nadzienie truskawkowe.

Zagotować wodę, odmierzyć  175 ml. Dokładnie rozpuścić galaretkę w podanej ilości wrzątku. Ubić schłodzoną śmietanę „na sztywno”- uważając, żeby jej nie przebić.

W dużej misce umieścić zamrożone maliny, zalać gorącą galaretką i zblendować całość od razu- powinna powstać malinowa  puszysta pianka.

Wlewać strumieniem piankę do bitej śmietany i miksować na wolnych obrtach.

Szybko przełożyć masę do przygotowanego wcześniej jednorazowego rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i nadziewać wydrążone babeczki. Można też nakładać nadzienie z pomocą dwóch małych łyżeczek.

W misie miksera umieścić mascarpone oraz bardzo zimną śmietankę, miksować najpierw na wolnych obrotach, następnie na coraz szybszych, aż do uzyskania dość gęstego kremu. Przełożyć całość do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki.

Z wierzchu udekorować malinami- w sezonie świeżymi, a poza sezonem liofilizowanymi. Przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku na ciasto.

 

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

Piękne babeczki i urocze papilotki! Można wiedzieć, gdzie były kupowane? 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl