Tartaletki Crème brûlée
3 maja 2019
Crème brûlée to jeden z moich ukochanych deserów…. Uwielbiam go za aksamitną konsystencję, waniliowy smak i oczywiście za chrupiącą karmelową skorupkę <3 Tym razem skusiłam się na mini tarty z takim pysznym nadzieniem. Do dekoracji użyłam moich ślicznych miniaturowych bratków…na szczęście mam ich pod dostatkiem, ale świetnie pasują do tego deseru maliny lub inne owoce jagodowe. Warstwa ciasta kruchego powinna być jak najcieńsza, by pysznego nadzienia zmieściło się jak najwięcej <3 Jeśli lubicie crème brûlée tak jak ja to polecam zakupić mały palnik do karmelizowania cukru…. Zapach podczas przygotowania deseru jest bezcenny <3 Jeśli nie macie zbyt wiele czasu to przygotujcie klasyczną wersję deseru z TEGO przepisu.
Składniki na około małych 20 tartaletek:
na ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
nadzienie:
1 szklanka kremówki (250 ml)
3 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego
1 czubata łyżka cukru
na wierzch:
drobny biały cukier lub cukier trzcinowy
miniaturowe bratki lub maliny, jagody itp.
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, owinąć folią i schłodzić w zamrażarce przez 10 minut.
Wałkować cieniutko kawałki ciasta i wyklejać metalowe foremki do babeczek lub tartinek ( o średnicy ok. 6 cm). Nasmarować je roztrzepanym białkiem jajka-dzięki temu nie będą wchłaniać tak szybko wilgoci z nadzienia. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piec tartinki na złoty kolor. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie przygotować nadzienie.
Śmietankę wlać do rondelka, dodać cukier, łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy, podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszać aż cukier się rozpuści, zdjąć z palnika jak śmietanka będzie już bardzo gorąca, ale zanim zacznie wrzeć.
Żółtka umieścić w misce, dodać 2 łyżki gorącej śmietanki i wymieszać rózgą kuchenną , stopniowo wlewać resztę śmietanki, za każdym dodaniem mieszając całość. Nie napowietrzać mieszanki- powinna być zupełnie płynna, bez pęcherzyków powietrza.
Piekarnik rozgrzać do 100 stopni C. Przygotować kruche spody, umieścić je na blaszce, przelać do nich płynną mieszankę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut (nadzienie powinno być ścięte na środku). Wyjąć, wystudzić, schłodzić porządnie w lodówce. Przed podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po łyżeczce cukru trzcinowego lub drobnego cukru do wypieków i skarmelizować cukier używając specjalnego palnika. Podawać od razu udekorowane owocami lub jadalnymi kwiatami.
* * *
Dodaj komentarz