Klasyczne brownie
15 lipca 2019
Od czasu do czasu mam ochotę na ciasto czekoladowe… tym razem zrobiłam o najbardziej czekoladowe z czekoladowych czyli klasyczne „Brownie”. Lubię je zarówno na ciepło podane z odrobiną bitej śmietany i ze świeżymi owocami jak i na zimno zapakowane na wynos. Można też ułożyć na wierzchu ciasta kawałki truskawek lub całe maliny i tak upiec ciasto. Charakterystyczną cechą brownie jest struktura ciasta po upieczeniu przypominająca klasyczny zakalec oraz intensywny czekoladowy smak.
Składniki na blaszkę 20×30 cm:
200 g masła
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
3 jajka
250 g drobnego cukru
130 g mąki pszennej
dodatkowo do podania:
świeże truskawki lub maliny
opcjonalnie bita śmietana
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę i odczekać na chwilę, aż zmięknie pod wpływem ciepła. Wymieszać całość rózgą kuchenną na gładką polewę.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka z cukrem. Wlewać stopniowo polewę czekoladową i miksować jednocześnie. Na koniec wsypać mąkę i dokładnie zmiksować całość. Przełożyć ciasto na przygotowaną blaszkę. Piec ciasto przez 30-35 minut . Jeżeli użyjemy nieco mniejszej blaszki pieczemy chwilę dłużej, jeżeli nieco większej to chwilę krócej. Ważną rzeczą jest by ciasta nie piec dłużej niż to konieczne, bo wyschnie i straci swą charakterystyczną strukturę.
* * *
Dodaj komentarz