OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Klasyczne brownie

15 lipca 2019

Email
Print Friendly

Od czasu do czasu mam ochotę na ciasto czekoladowe… tym razem zrobiłam o najbardziej czekoladowe z czekoladowych czyli klasyczne „Brownie”. Lubię je zarówno na ciepło podane z odrobiną bitej śmietany i ze świeżymi owocami jak i na zimno zapakowane na wynos. Można też ułożyć na wierzchu ciasta kawałki truskawek lub całe maliny i tak upiec ciasto. Charakterystyczną cechą brownie jest struktura ciasta po upieczeniu przypominająca klasyczny zakalec oraz intensywny czekoladowy smak.

 

 

 

Składniki na blaszkę 20×30 cm:

200 g masła

200 g czekolady gorzkiej lub deserowej

3 jajka

250 g drobnego cukru

130 g mąki pszennej

dodatkowo do podania:

świeże truskawki lub maliny

opcjonalnie bita śmietana

 

 

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę i odczekać na chwilę, aż zmięknie pod wpływem ciepła. Wymieszać całość rózgą kuchenną na gładką polewę.

W osobnym naczyniu wymieszać jajka z cukrem. Wlewać stopniowo polewę czekoladową i miksować jednocześnie. Na koniec wsypać mąkę i dokładnie zmiksować całość. Przełożyć ciasto na przygotowaną blaszkę. Piec ciasto przez 30-35 minut . Jeżeli użyjemy nieco mniejszej blaszki pieczemy chwilę dłużej, jeżeli nieco większej to chwilę krócej. Ważną rzeczą jest by ciasta nie piec dłużej niż to konieczne, bo wyschnie i straci swą charakterystyczną strukturę.

 

* * *

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl