OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Kremowy ryż z prażonymi jabłkami

16 kwietnia 2020

Email
Print Friendly

 

Nie wiem czy ktoś skorzysta z tego przepisu, może raczej posłuży on jako przypomnienie by zrobić ryż z jabłkami tak po swojemu, ale kto wie…może jest tu ktoś kto podobnie jak ja ma sentyment do tego dania i nie zawsze pamięta jakie powinny być proporcje ryżu do mleka by uzyskać odpowiednią konsystencję. Niektórym na słowa „ryż z jabłkami” robi się słabo, bo przypomina im się niesmaczne danie z przedszkola, inni do których zaliczam się ja mają wręcz przeciwne doświadczenia.  Tak się złożyło, że wraz całą naszą klasą zmienialiśmy szkołę co 3 lata, w czasach podstawówki chodziliśmy do małych wiejskich szkół, gdzie Panie kucharki gotowały naprawdę pyszne rzeczy <3 Pomimo tego, że zawsze miałam pyszny, ciepły obiad w domu to na przykład w czasach klas 4-6 zapisałam się na obiady we wtorki i piątki, bo to były dni, w których kuchnia serwowała jarskie obiady, przeważnie dania na słodko, które od zawsze bardzo lubiłam. W szkole w Iłownicy jadłam najpyszniejszy ryż gotowany na mleku z dodatkiem masła i posypany cukrem- był nawet bez jabłek, a ten smak pamiętam do dziś- z resztą nie tylko ja. Nie wiem jaki był sekret tego ryżu, chyba szczypta magii , bo coś tak oczywistego i prostego było nie do odtworzenia w domu- jeśli chodzi o konsystencję i specyficzny smak. To był gęsty, kremowy ryż, lekko twardawy w środku i żółtawy od masła…Idealny.

Więc kiedy udało mi się przygotować ryż najbardziej przypominający ten ze szkoły, postanowiłam zapisać proporcje i sposób wykonania. Od siebie dodałam prażone jabłka.

Jest jeszcze jeden rodzaj ryżu z jabłkami, który kocham- taki jaki jadłam w domu, zupełnie inaczej przygotowany, ale chyba opiszę go kiedyś w osobnym poście ;).

 

 

Składniki na 4 porcje:

3/4 szklanki ryżu

2 czubate łyżki masła

3 szklaki mleka

szczypta soli

do podania:

2 duże jabłka prażone , cukier, cynamon

 

W garnku o grubym dnie rozpuścić łyżkę masła, wsypać ryż i podprażać go przez minutkę mieszając. Wlać połowę mleka, dodać sporą szczyptę soli, zamieszać i czekać aż się zagotuje na wolnym ogniu, przykryć pokrywką, gotować aż znaczna część mleka wchłonie się w ryż, następnie dodać kolejną porcję mleka. Dalej gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem, aż do wchłonięcia większości mleka (trwa to około pół godziny). Na koniec dodać drugą czubatą łyżkę masła i wymieszać.  Podawać z prażonymi lub startymi na tarce kwaśnymi jabłkami, całość posypać cukrem.

*sposób przygotowania tego ryżu jest podobny do robienia włoskiego risotto

 

 

 

* * *

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl