OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ryż zapiekany z jabłkami

29 kwietnia 2020

Email
Print Friendly

 

   Oto wersja ryżu zapiekanego z jabłkami z mojego dzieciństwa <3 Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na ryż gotowany jak risotto- taki jaki znam ze szkoły, dzisiejsza wersja jest taka jaką robi moja Mama, do niej mam jeszcze większy sentyment. Nie mam pojęcia czy ktoś jeszcze je ryż z jabłkami z dodatkiem bitej śmietany, ale ja właśnie taki ryż miewałam od czasu do czasu na obiad w domu- i to był wielki rarytas (może dlatego, że ja lubię wszystko co z bitą śmietaną i do dziś pamiętam jak podkradałam ją z garnka w lodówce, a na ryż nakładałam wielki kopiec).  Moje dzieci również uwielbiają zarówno taki ryż jak i samą bitą śmietanę i mam nadzieję, że gdy będą już dorosłe to będą ten smak wspominać z takim sentymentem jak ja <3  Przypuszczam, że właśnie to danie będzie im się kojarzyło z początkami na naszej działce, bo to pierwszy posiłek (oprócz kiełbasy z ogniska ;)) jaki zjedliśmy  w tym miejscu, a jest rzeczą udowodnioną fakt, że jeśli robimy coś po raz pierwszy zapamiętujemy to wyjątkowo dobrze, zwłaszcza jeśli ma to związek z rozbudzeniem zmysłu smaku i zapachu <3 Połączenie smaku  gorącego ryżu, jabłek, cynamonu oraz subtelny zapach kwitnących jabłoni i skoszonej trawy  to magiczna mieszanka. Serdecznie polecam wypróbować ten przepis <3 Wybaczcie jakość zdjęć jakiś czas temu okazało się, że mój jedyny obiektyw do aparatu nie działa więc wszystkie ostatnie zdjęcia do wpisów są robione telefonem …

 

 

 

Składniki na 5-7 porcji:

3 szklanki mleka

1 szklanka wody

spora szczypta soli

1 szklanka ryżu  

4-5 jabłek (średniej wielkości, najlepiej kwaśne)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru (użyłam brązowego)

 2 łyżeczki masła

400 ml śmietanki kremówki 30%

1 płaska łyżka cukru pudru

 

 

W garnku o grubym dnie zagotować mleko z wodą, dodać sól i ryż, zamieszać wszystko i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut-tak aby znaczna część mleka odparowała.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z łyżką cukru i łyżeczką cynamonu.

Większą połowę ryżu wyłożyć do żaroodpornego naczynia, rozłożyć na nim starte jabłka, następnie drugą połowę ryżu- wyrównać. Z wierzchu delikatnie oprószyć cynamonem i ułożyć 4 małe kawałeczki masła- po pół łyżeczki każdy.

Zapiekać pod przykryciem około 15 minut, następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne 5 minut, aż do delikatnego zarumienienia się wierzchu (można pod koniec podwyższyć temperaturę lub włączyć opcję grill)

W międzyczasie ubić śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Ryż podawać gorący z bitą śmietaną <3.

Danie można spokojnie odgrzewać, często zostaje nam jeszcze na śniadanie. Śmietankę ubijam w pojemniku do którego jest przykrywka i przechowuję w lodówce.  Smacznego :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl