Leniwe z białego sera, z kwaśną śmietaną, truskawkami i jagodami
18 maja 2020
To jedno z tych dań, które większość z nas bardzo lubi i dobrze kojarzy. Jednak przy tak prostych przepisach kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji (a większość z nas robi zwykle leniwe „na oko” i raz wychodzą lepsze, raz gorsze). Przepis, który Wam dziś polecam jest autorstwa Ani Starmach. Znalazł go kiedyś mój mąż, kiedy pod moją nieobecność postanowił zrobić obiad ;). Są fantastyczne, delikatne- uwielbiamy je. Poleciłam go też kilku koleżankom i stwierdziły, że naprawdę super więc polecam i Wam :). Do przepisu podstawowego Ani podpowiadam Wam mój sposób podania- z kwaśną śmietaną i owocami (najlepsze są leśnymi jagodami, koniecznie wypróbujcie w sezonie- dorzućcie sporą garść jagód na każdą porcję), do tego palone masło i trochę cukru <3.
Przed przystąpieniem do zagniatania ciasta koniecznie należy ułożyć bukiet w wazonie ;).
Składniki na 4 nieduże porcje:
250g białego sera (1 kostka)
1 duże jajko
spora szczypta soli
2/3 szklanki mąki – około 125g
do podania:
gęsta, kwaśna śmietana 18%
jagody/borówki/truskawki
2 łyżki masła-roztopionego i delikatnie przypalonego
cukier do posypania
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. W misce lub głębokim talerzu umieścić wszystkie składniki na ciasto i rozrobić całość widelcem (zostawić odrobinę mąki do podsypywania). Zagnieść kulę-nie ubijać i zbyt mocno i nie wyrabiać zbyt długo. Na oprószonym mąką blacie uformować dłońmi dwa wałki ciasta o średnicy około 3-4 cm. Kroić ostrym nożem pod skosem-nieduże i zgrabne kluski. Gotować 10 minut na średnim ogniu w osolonej wodzie. Podawać z palonym masłem, łyżką kwaśnej śmietany i owocami (najlepiej z jagodami/truskawkami). Niebo w gębie!
Ps. Można je również obsmażyć delikatnie na złoty kolor- na patelni z roztopionym masłem :).
Ach ta Wiosna! Jak jej nie kochać…
Dodaj komentarz