OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Tarta cytrynowa z bitą śmieta

25 czerwca 2020

Email
Print Friendly

Bardzo  lubię połączenie tego wyjątkowego nadzienia cytrynowego i bitej śmietany… Przepis na ten jedyny w swoim rodzaju krem dostałam mojej Drogiej Przyjaciółki , która ma swoje cukiernie  „Miód Malina” w Bielsku-Białej i w Chrzanowie. Jeżeli będziecie tylko mieli okazję to spróbujcie koniecznie ciasta cytrynowego, ciast drożdżowych albo ciasta Tiramisu- to moi ulubieńcy !  <3  Ale wracając do ciasta-  krem cytrynowy to perfekcyjny budyń na bazie soku z cytryny z dodatkiem masła i żółtek, trzeba się powstrzymać żeby nie zjeść go całego od razu z garnka 😉 Dla odrobiny elegancji tartę udekorowałam jadalnymi płatkami złota oraz płatkami dzikiej róży <3 Jeżeli macie ochotę możecie ubić więcej śmietanki i pokryć nią cały wierzch tarty 🙂

 

 

 

Składniki na tartę o średnicy 24-25 cm:

na ciasto kruche:

200 g mąki (+mąka do podsypania)

130 g zimnego masła

70 g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

na krem cytrynowy:

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

—————————

1 szklanka wody

1 szklanka soku z cytryny

80 g budyniu śmietankowego (2 klasyczne opakowania bez cukru)

2 żółtka

200 g masła

na wierzch:

400 ml śmietanki kremówki

2 opakowania śmietanfixu

1 łyżeczka cukru wanilinowego + 2 łyżeczki cukru pudru

 

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche-ja wrzucam wszystko do malaksera albo do robota planetarnego z końcówką do ciasta kruchego. Zagnieść cisto w kulkę, rozpłaszczyć na placek  i owinąć folią, następnie włożyć do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni  C z termoobiegiem lub 220 stopni C bez.

Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykleić nim foremkę.

Ponakłuwać ciasto widelcem. Nakryć arkuszem papieru do pieczenia, na który wysypać ryż (lub specjalne kulki ceramiczne). Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiekać w ten sposób 15 minut, następnie ostrożnie wyjąc tartę z piekarnika i zdjąć papier z obciążeniem. Obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 15 minut, aż do zarumienienia się  całej tarty. Wyjąć i wystudzić.

Przyznam szczerze, że ja tym razem piekłam  ciasto bez żadnych obciążników i delikatnie zsunęło się po brzegach i tarta była nieco niższa niż zwykle. Więc jeśli nie jesteście perfekcjonistami to można iść na skróty 😉

Przygotować krem cytrynowy. W rondelku zagotować 1 szkl. wody z 1 szkl. cukru. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szkl. wody, 1 szkl. soku z cytryny, 80 g proszku budyniowego oraz 2 żółtka. Ugotować jak zwykły budyń- czyli do wrzątku z cukrem wlać powyższą miksturę i mieszać aż masa zawrze. Następnie zdjąć budyń z palnika, dodać pokrojone na kawałki masło wmieszać je w masę.

Wylać na wystudzony kruchy spód i schłodzić. Śmietankę z cukrem ubić z dodatkiem śmietanfixu (zerknąć na instrukcję na opakowaniu), udekorować nią tartę z wierzchu. Reszta dekoracji wedle uznania 🙂

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl