Tarta cytrynowa z bitą śmieta
25 czerwca 2020
Bardzo lubię połączenie tego wyjątkowego nadzienia cytrynowego i bitej śmietany… Przepis na ten jedyny w swoim rodzaju krem dostałam mojej Drogiej Przyjaciółki , która ma swoje cukiernie „Miód Malina” w Bielsku-Białej i w Chrzanowie. Jeżeli będziecie tylko mieli okazję to spróbujcie koniecznie ciasta cytrynowego, ciast drożdżowych albo ciasta Tiramisu- to moi ulubieńcy ! <3 Ale wracając do ciasta- krem cytrynowy to perfekcyjny budyń na bazie soku z cytryny z dodatkiem masła i żółtek, trzeba się powstrzymać żeby nie zjeść go całego od razu z garnka 😉 Dla odrobiny elegancji tartę udekorowałam jadalnymi płatkami złota oraz płatkami dzikiej róży <3 Jeżeli macie ochotę możecie ubić więcej śmietanki i pokryć nią cały wierzch tarty 🙂
Składniki na tartę o średnicy 24-25 cm:
na ciasto kruche:
200 g mąki (+mąka do podsypania)
130 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
na krem cytrynowy:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
—————————
1 szklanka wody
1 szklanka soku z cytryny
80 g budyniu śmietankowego (2 klasyczne opakowania bez cukru)
2 żółtka
200 g masła
na wierzch:
400 ml śmietanki kremówki
2 opakowania śmietanfixu
1 łyżeczka cukru wanilinowego + 2 łyżeczki cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche-ja wrzucam wszystko do malaksera albo do robota planetarnego z końcówką do ciasta kruchego. Zagnieść cisto w kulkę, rozpłaszczyć na placek i owinąć folią, następnie włożyć do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C z termoobiegiem lub 220 stopni C bez.
Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykleić nim foremkę.
Ponakłuwać ciasto widelcem. Nakryć arkuszem papieru do pieczenia, na który wysypać ryż (lub specjalne kulki ceramiczne). Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiekać w ten sposób 15 minut, następnie ostrożnie wyjąc tartę z piekarnika i zdjąć papier z obciążeniem. Obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 15 minut, aż do zarumienienia się całej tarty. Wyjąć i wystudzić.
Przyznam szczerze, że ja tym razem piekłam ciasto bez żadnych obciążników i delikatnie zsunęło się po brzegach i tarta była nieco niższa niż zwykle. Więc jeśli nie jesteście perfekcjonistami to można iść na skróty 😉
Przygotować krem cytrynowy. W rondelku zagotować 1 szkl. wody z 1 szkl. cukru. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szkl. wody, 1 szkl. soku z cytryny, 80 g proszku budyniowego oraz 2 żółtka. Ugotować jak zwykły budyń- czyli do wrzątku z cukrem wlać powyższą miksturę i mieszać aż masa zawrze. Następnie zdjąć budyń z palnika, dodać pokrojone na kawałki masło wmieszać je w masę.
Wylać na wystudzony kruchy spód i schłodzić. Śmietankę z cukrem ubić z dodatkiem śmietanfixu (zerknąć na instrukcję na opakowaniu), udekorować nią tartę z wierzchu. Reszta dekoracji wedle uznania 🙂
* * *
Dodaj komentarz