“Dutch Baby” z serkiem waniliowym, truskawkami i malinami
25 lipca 2020
To jeden z tych przepisów, który od dawna miał być na blogu, ale zawsze szkoda mi było czasu na robienie zdjęć, bo Dutch Baby najbardziej smakuje nam na ciepło, tym razem się zmotywowałam i udało się zrobić parę zdjęć zanim wszyscy zeszli się na śniadanie i zanim „naleśnik” zdążył wystygnąć ;). Dutch Baby smakowo przypomina coś pomiędzy ciastem naleśnikowym a ptysiowym, jest bardzo prosty w przygotowaniu, a wygląda efektownie. Świetnie pasuje na leniwe niedzielne śniadanie lub podwieczorek! Przyda się porządna żeliwna patelnia, którą należy najpierw dobrze rozgrzać na palniku, albo w piekarniku. Na tak przygotowaną patelnię wylewamy sklarowane uprzednio masło, a następnie płynne ciasto i całość wędruje do piekarnika. Klarowanie masła nie jest przypadkowe, bo gdybyśmy tego nie zrobili deser miejscowo by się przypalał, bo pieczony jest w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a białko zawarte w klasycznym maśle szybko się pali . Deser można podać na bardzo wiele sposobów, ja mam o każdej porze roku inną ulubioną wersję i myślę, że co najmniej dwie będą jeszcze na blogu. Dziś zapraszam Was na Dutch Baby z waniliowym serkiem homogenizowanym, z truskawkami i malinami. Zróbcie póki sezon na truskawki jeszcze trwa. Serdecznie polecam!
Składniki na patelnię o średnicy 30 cm:
2 czubate łyżki masła
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego
do podania :
2 małe serki homogenizowane waniliowe
truskawki, maliny
cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C (grzanie góra dół ) bez termoobiegu.
Masło roztopić w rondelku. Przelać do małej miseczki, zebrać dokładnie pianę z wierzchu tak by pozostał tylko żółty tłuszcz.
Żeliwną patelnię umieścić na palniku i dobrze ją rozgrzać (można ją zastąpić ceramicznym naczyniem, które rozgrzejemy w piekarniku).
W wysokim naczyniu zblendować dokładnie wszystkie składniki na ciasto- niezbyt długo by ciasto się nie napowietrzyło zbytnio.
Na rozgrzaną patelnię wylać sklarowane masło, następnie ciasto naleśnikowe i umieścić patelnię w piekarniku (patelnia powinna nadawać się do użycia w piekarniku, należy sprawdzić czy nie ma żadnych plastikowych elementów).
Piec około 15-20 minut- aż brzegi będą ładnie wypieczone. Podawać gorące z serkiem homogenizowanym, świeżymi truskawkami i malinami i z odrobiną cukru pudru. Świetnie pasuje zarówno na śniadanie jak i podwieczorek lub deser. Smacznego!
* * *
Dodaj komentarz