Mini babeczki z kakaowym nadzieniem z Baileys
4 kwietnia 2017

Te maleńkie kruche babeczki napełnione są bardzo prostym do przygotowania nadzieniem na bazie mleka w proszku, ale tym razem z dodatkiem kakao oraz z odrobiną likieru Baileys. Przygotowałam je w dość skromnej wersji, bo ich jedynym dodatkiem są jadalne bratki, ale świetnie smakują z podprażonymi orzechami laskowymi lub migdałami <3 Do tężejącej masy można przykleić dosłownie wszystko co lubicie i co zmieści się na tak maleńkich babeczkach :). Dodatek likieru nie jest konieczny (można zastąpić go mlekiem), ale wnosi bardzo fajny lekko karmelowy posmak, alkohol paruje pod wpływem gorącej masy, także bez obaw… babeczkami mogą częstować się również dzieci. Najlepiej przechowywać je w pojemniku, a zachowają świeżość na długo :).
Składniki na spody babeczek (około 50-60 szt.):
140 g mąki pszennej tortowej
10 g gorzkiego kakao
100 g chłodnego masła
50 g cukru pudru
1 małe jajko (potrzebna będzie połowa)
1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli
Składniki na nadzienie:
2 łyżki mleka
65 g masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorzkiego kakao
3/4 szklanki mleka w proszku
2 łyżki likieru Baileys (innego alkoholu lub mleka)
do dekoracji np: mini bratki ogrodowe, migdały, posiekane orzechy, kolorowe lentilki, ozdoby cukrowe itp.
Przesianą mąkę, kakao, pokrojone na kawałeczki masło oraz cukier puder umieścić w misce. Jajko roztrzepać w filiżance widelcem, odlać połowę, dodać do niej szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru wanilinowego, zamieszać i wlać do pozostałych składników, następnie zagnieść szybko ciasto. (Druga połowa roztrzepanego jajka będzie niepotrzebna, chyba że zrobicie podwójną porcję ciasta). Owinąć folią, rozpłaszczyć i schłodzić przez 10 minut w zamrażarce. Wyklejać foremki cienką warstwą ciasta-dociskać do brzegów i dna foremek, w środku robić wgłębienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-165 ºC przez około 10-12 minut. Odwracać jeszcze ciepłe foremki- babeczki powinny bez problemu wypadać.
Przygotować nadzienie. W rondelku umieścić mleko, masło, cukier wanilinowy – zagotować. Dodać przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z płaską łyżką kakao, zamieszać i ponownie zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Zdjąć z palnika , wsypać mleko w proszku i wlać alkohol, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Jeszcze ciepłą masę nakładać do babeczek za pomocą rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być niewielki o śr.5mm) lub za pomocą dwóch małych łyżeczek. Trzeba to zrobić szybko bo masa równie szybko zastyga. Na tężejącym nadzieniu przyklejać jadalne kwiaty lub układać wcześniej przygotowane dekoracje. Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodaj komentarz
super, dziękuje 🙂
jeżeli nie dodam kakao wyjdzie mi nadzienie w kolorze białym, chyba że dysponujesz podobnym nadzieniem z mleka w proszku w kolorze białym, chciałabym urozmaicić troszkę te babeczki bo zrobiłam ich dosyć dużo 🙂
Cześć 🙂 Oczywiście to dobry pomysł 🙂 Mam na blogu przepis podstawowy w białej wersji (takie są chyba nawet lepsze), zeknij sobie tutaj-> http://www.mysweetworld.pl/2016/12/mini-babeczki-z-mlecznym-nadzieniem-i-bakaliami/ Pozdrawiam
Prześliczne babeczki, będę testować, pozdrawiam
Dziękuję bardzo za odpowiedź:-) Moje już upieczone- w foremkach silikonowych:-) Wyszły super. Pozdrawiam
Właśnie zastanawiałam się czy sylikonowe foremki nadają się do takich babeczek 🙂 Rozwiałaś moje wątpliwości-dziękuje i pozdrawiam 🙂
Witam! Mogłaby Pani pokazać w jakich foremkach robione były babeczki?
Cześć Emilia 🙂 Foremki są malutkie,metalowe, mają średnicę górną około 2,5-3 cm, zostały kupione wiele lat temu w Czechach. W sklepach są dostęne przeważnie podobne, ale troszkę większe, też są fajne 🙂